Dostupni linkovi

Ukraden gorionik sa Večnog plamena u Šumaricama


Večni plamen u Šumaricama
Večni plamen u Šumaricama
U noći sa subote na nedelju u kragujevačkom spomen parku u Šumaricama posvećenom fašističkom streljanju civila u jesen 1941. godine, ugašen je večni plamen.

Sa spomenika “Večni plamen slobode”, ispred muzeja 21. ukraden je bronzani gorionik težak oko 50 kilograma vredan nekoliko stotina hiljada dinara.

Zlatko Milojević, direktor Spomen parka 21. oktobar rekao je radiju Slobodna Evropa da su lopovi pred zoru pajserom izvalili i odneli gorionik koji je imao pouzdan sistem zabravljivanja.

“Spomen-obeležje Večni plamen slobode napravljeno je 1978. godine i 2. oktobra ga je upalio predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Protekle noći desio se
Šumarice
Šumarice
ovaj vandalski čin kada je, u godini u kojoj se obeležava 70. godišnjica od fašističkog streljanja civila u Kragujevcu, nasilno ugašen večni plamen”, kaže Milojević.

On kaže da se materijalna šteta od nekoliko stotina hiljada može nadoknaditi, ali da su umetnička vrednost tog vajarskog dela i moralni gubitak praktično nenadoknadivi.

“Gorionik je umetničko vajarsko delo koje je neko ukrao zarad neke dobiti od 5.000 do 15.000 dinara koliko na crnom tržištu, pretpostavljam, vredi 50 kilograma bronze“, kaže Milojević.

Krađu gorionika u nedelju ujutro oko četiri sata primetio je čuvar muzeja i odmah obavestio policiju koja je izvršila uviđaj.
XS
SM
MD
LG