Dostupni linkovi

Kleg: Velika Britanija bi mogla ostati izolovana


Potpredsednik britanske vlade Nik Kleg ocenio je u nedelju da Velika Britanija rizikuje da ostane "izolovana i marginalizovana" u Evropskoj uniji nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron odbio da se pridruži izmenjenom sporazumu EU.

"Gorko sam razočaran rezultatima ovonedeljnog samita jer smatram da sada postoji realna opasnost da Velika Britanija ostane izolovana i marginalizovana u Evropskoj uniji", izjavio je Nik Kleg koji važi za proevropskog liberal-demokratu.

On je kazao da će se "svim sredstvima" boriti protiv izlaska Britanije iz Evropske unije jer bi to nanelo veliku štetu zemlji i pretvorilo je u "patuljka".

Lideri 23 članice Evropske unije dogovorili su se u petak o novom sporazumu prema kojem će se odreći ključnih ovlašćenja u kreiranju sopstvenih budžeta, a u nastojanju da se suzbije dužnička kriza u evrozoni.

Dogovor je potpisalo 17 zemalja EU koje koriste evro i Danska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Bugarska, koje bi eventualno mogle da uvedu zajedničku valutu. Velika Britanija je kategorično odbila sporazum, dok su Švedska, Mađarska i Češka ostavile mogućnost da potpišu sporazum u nekom trenutku.
XS
SM
MD
LG