Dostupni linkovi

Počelo izručenje Norijege Panami


Bivši diktator Manuel Norijega, koji je bio na izdržavanju zatvorske kazne u Parizu, napustio je u nedelju Francusku na osnovu odluke suda o njegovom izručenju Panami.

Tu vest je potvrdio i panamski ministar inostranih poslova Roberto Henrikes koji se nalazi u avionu zajedno za 77-godišnjim Norijegom, bivšim panamskim diktatorom koji se vraća u zemlju posle 22 godine provedene po američkim i francuskim zatvorima.

Francuske pravosudne vlasti su u novembru i konačno dale "zeleno svetlo" na drugi zahtev panamskih vlasti za izručenje čime je uklonjena poslednja prepreka za povratak Norijege u zemlju kojom je upravljao od 1983. godine do američke intervencije u decembru 1989. godine.

Panama je zatražila izručenje bivšeg diktatora da bi ga uputila na izdržavanje više zatvorskih kazni, ali i zbog novih suđenja.

Norijega je u svojoj zemlji pored ostalog osuđen na tri kazne od 20 godina zatvora zbog uklanjanja rivala iz opozicije. Bivši diktator je prethodno proveo 20 godina u zatvoru u SAD zbog trgovine drogom, a američke vlasti su ga u aprilu 2010. izručile Francuskoj kako bi mu se sudilo za pranje novca u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG