Dostupni linkovi

Dan posvećen učesnicima Arapskog proleća


Ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava posvećen je nebrojenim mladim ženama i muškarcima koji su stvorili istoriju sa "Arapskim prolećem", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

"Njihove velike žrtve treba da podsete nas, Evropljane, na našu odgovornost za podršku izražavanju osnovnih slobode i prava okupljanja. Njihova hrabrost treba da nas inspiriše na odbranu ljudskih prava, na borbu protiv diskriminacije, mučenja, proizvoljnog hapšenja i cenzure", istakao je.

Buzek je u saopštenju naveo da dobitnica Nobelove nagrade za mir Jemenka Tavakol Karman predstavlja istinski duh ljudi koji su ustali u odbranu svog dostojanstva i prava.

Na ovogodišnji Dan ljudskih prava oči sveta uprte su u Siriju, gde se nedužni civili ubijaju, muče ili hapse svaki dan, istakao je Buzek.

Pridružujući se drugim glasovima iz međunarodne zajednice, Buzek je ponovo pozvao sirijski režim da prekine sve napade i da podnese ostavku. Buzek je rekao da je međunarodna zajednica odgovorna za zaštitu težnji civila da izvrše promene na miroljubiv način.

"Odbrana i promocija ljudskih prava moraju da bude u centru aktivnosti Evropske unije u svetu. U svetu neće biti dugoročne stabilnosti bez poštovanja osnovnih sloboda", rekao je Buzek.
XS
SM
MD
LG