Dostupni linkovi

File: Sve je u rukama Srbije


Štefan File, komesar za proširenje Evropske unije izjavio je danas da je sve u rukama Srbije i da bi mogla da dobije status "vrlo brzo".

"Sve je sada u vašim rukama. Evropska komisija će pomoći Srbiji na putu integracija koliko god bude mogla", rekao je File za “Blic”

Na primedbu da je Savet "doneo potpuno suprotnu odluku od onoga što je EK preporučila", File je rekao da “to baš i nije sasvim suprotna odluka”.

"Ovde odlučuju države članice. Da su kompletnije urađene stvari kao reakcija na godišnji izveštaj EK, svi bismo se osećali komfornije u odnosu na odluku država članica", rekao je File.

Evropski komesar je rekao da poštuje odluku Saveta i da, iako ima razlika u mišljenjima, najvažnije je da Srbija shvati da se mnogo pozitivnih stvari dogodilo proteklih dana u Srbiji, ali „nije bilo dovoljno vremena da se ovim uvere države članice”.

"Šteta je da nismo imali dovoljno vremena. Važno je da je Srbija dobila potvrdu na najvišem nivou za saradnju sa Hagom, ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma i za izuzetno važnu ulogu u procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. To je čvrsta osnova na kojoj ćete moći da dobijete status vrlo brzo", rekao je File.
XS
SM
MD
LG