Dostupni linkovi

Aktivisti: U Siriji za dva dana ubijen 41 civil, među njima i sedmoro dece


Najmanje 41 civila, među kojima je sedmoro dece, ubile su sirijske snage bezbednosti u petak u Damasku i Homsu, tvrdi danas sirijska organizacija za praćenje poštovanja ljudskih prava, sa sedištem u Londonu.

U saopštenju, ta organizacija navodi da je 12 osoba, uključujući dvoje dece izmedju 10 i 12 godina, ubijeno u Homsu a da je jedan 14-godišnjak ubijen u selu Akrab u oblasti Homsa, gde opozicija optužuje režim za planiranje masakra, prenela je Agencija Frans pres.

Sirijska organizacija navodi da je pet civila ubijeno u gradu Hama, za koji AFP kaže da predstavlja ključnu tačku otpora režimu sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

U provinciji Damaska, 18 civila - uključujući dvoje dece, ubijeno je u Dumi, Sakbi, Kafarbatni, Hamurijeu i Dmeiru, navodi se u saopštenju.

Borci za ljudska prava navode i su da su u južnoj provinciji Daraa, kolevci revolta protiv Asada koji je izbio sredinom marta, ubijena jedna žena i jedna devojčica.

Takođe, u blizini granice sa Turskom na severu u provinciji Indlib, ubijena su u gradu Maaret Numan dva civila, od kojih je jedan 15-godišnji dečak, a drugi vozač taksija.

AFP podseća da je, prema procenama UN, najmanje 4.000 civila ubijeno u Siriji u proteklih devet meseci.
XS
SM
MD
LG