Dostupni linkovi

Đelić: Nema garancija za status kandidata u martu


Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je u petak u Briselu da je mali broj članica Evropske unije u proleće ove godine odlučio da evropske integracije Srbije poveže s pitanjem Kosova i da je posledica to što Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Đelić je dodao da "mora da kaže da što se tiče evropske perspektive Srbije, nema garancija da će Srbija dobiti status kandidata u martu".

"Najpre zato je tokom dijaloga (s Prištinom) bilo jasno da jedan broj zemalja ne želi da prihvati referenciranje rezolucije 1244 SB UN u predstavljanju Kosovara, a s druge strane i zato što smo videli i na ovom slučaju danas, da se uslovi mogu menjati u hodu", rekao je Đelić.

"Ali to ne znači nikako da nije u interesu Srbije da dobije status kandidata i to ne znači da ga mi nećemo dobiti iduće godine", istakao je on. "Ja sam već u proleće ove godine rekao da je jedan mali broj članica Evropske unije odlučio da poveže evropske integracije Srbije sa pitanjem Kosova, što nije bio slučaj ranije", kazao je Đelić.

"Oni su doneli jednu takvu odluku i verujem da danas imamo i posledice te odluke, ali na nama je da pronađemo put i u nedeljama i mesecima koji dolaze, makar danas neko ukrstio Evropsku uniju i Kosovo, nađemo način da odbranimo naše državne interese na Kosovu i da nastavimo evropskim putem".
XS
SM
MD
LG