Dostupni linkovi

Već osuđenoj Timošenko još jedna tužba


Bivši ukrajinski premijer Julija Timošenko, koja već služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, formalno je ponovo uhapšena zbog novog krivičnog djela, utaje poreza i finansijskih nepravilnosti tokom rukovođenja korporacijom "Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine", javljaju agencije.

Hapšenje je formalno obavljeno sinoć nakon saslušanja koje je obavljeno u zatvorskoj ćeliji. Timošenkova se nalazi u zatvoru još od avgusta gdje izdržava kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom.

Advokat bivše premijerke izjavio je da je "Timošenkova zauvijek uhapšena", navodeći da je riječ o još jednom "brutalnom i flagrantnom kršenju zakona".

Prema novoj optužnici Timošenkova je odgovorna za utaju poreza, koji se mjeri milionima američkih dolara, korišćenjem of-šor kompanija, u periodu od 1996-2000. godine, dok je vodila "Ujedinjene energetske sisteme Ukrajine".

Ovom odlukom sudskih vlasti Ukrajine dodatno se komplikuju napori EU da se izdejstvuje oslobađanje bivše premijerke, koja će sada morati da ostane u zatvoru, čak i ako prva presuda bude poništena.
XS
SM
MD
LG