Dostupni linkovi

File: Što prije formirati pregovaračku strukturu


Od Crne Gore se očekuje da što prije formira pregovaračku strukturu i imenuje glavnog pregovarača, kao i da maksimalno iskoristi raspoložive administrativne kapacitete kako bi bila spremna za narednu fazu evropskih integracija, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je, kako je saopšteno iz Vlade, u telefonskom razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem, čestitao Vladi i građanima Crne Gore današnju odluku Evropskog savjeta (ES) o početku pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Evropski komesar je ocijenio da je Crna Gora, uz punu posvećenost svih institucija sistema dostizanju evropskih standarda i podizanju kvaliteta života svojih građana, u prethodnom periodu napravila značajan napredak u sprovođenju reformskih procesa.

File je najavio dolazak generalnog direktora za proširenje Stefana Sanina u Crnu Goru naredne sedmice, kako bi se zajednički usaglasile dalje aktivnosti iz evropske agende.

„Komesar je kazao da se od Crne Gore očekuje da u što skorijem roku formira pregovaračku strukturu i imenuje glavnog pregovarača, i da na najbolji način iskoristi raspoložive administrativne kapacitete kako bi spremno nastavila aktivnosti neophodne za napredak u narednoj fazi integracija u EU“, kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je Lukšić kazao da je zadovoljan današnjom odlukom ES, koja je, kako je ocijenio, od istorijskog značaja za Crnu Goru, i koja predstavlja potvrdu uloženih napora Vlade, parlamenta, civilnog društva i medija.
XS
SM
MD
LG