Dostupni linkovi

Njemačke vlasti zabranjuju ultradesničarsku NDP


Njemačke vlasti pokušaće ponovo da zabrane ultradesničarsku Nacionalnu demokratsku partiju (NDP), koja ima poslanike u dva pokrajinska parlamenta, zbog njenih veza sa neonacističkom grupom odgovornom za ubistva devet turskih i jednog grčkog imigranta.

"Naš cilj je da zabranimo NDP", rekao je na konferenciji za novinare njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih, poslije sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova 16 njemačkih pokrajina.

Njemačka obavještajna služba opisuje ovu stranku kao rasističku, antisemitsku i inspirisanu nacistima. Partija je u kampanji za lokalne izbore optužila imigrante za kriminal i nezaposlenost.

Njene pristalice su uglavnom slabo obrazovane mlađe osobe bez posla iz područja u istočnom dijelu Njemačke sa nižim standardom.

NDP ima poslanike u skupštinama Saksonije i Meklenburg-Vorpomerna, ali ne i u federalnom njemačkom paralamentu.Prvi pokušaj zabranjivanja ove stranke 2003. godine nije uspio, jer su svjedoci razotkriveni kao doušnici obavještajne službe.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da je postojanje grupe "Neonacističko podzemlje" sramota. Turska je pozvala Njemačku da ozbiljno shvati rasističke prijetnje prema turskoj zajednici u Njemačkoj, koja ima tri miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG