Dostupni linkovi

Josipović:Hrvatska ostaje otvorena za susjede


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da će Hrvatska i dalje ostati otvorena za sve susjede, a pogotovo za BiH s kojom ima najdužu granicu.

Josipović je rekao da će, ako bude poteškoća, koje su razumljive jer će se trebati prilagoditi novom sistemu, one biti tehničke, ali na političkom nivou Hrvatska će ostati otvorena.

''Ne vjerujem da će građani imati većih teškoća'', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Na pitanje Srne kakva je realna evropska perspektiva za druge zemlje bivše države, Josipović je odgovorio da "Srbija i Crna Gora nisu zakočene", a pogotovo Crna Gora koja se nalazi tamo gdje je bila Hrvatska, koja je sad na kraju tog puta."Postoji dobra volja EU za širenje na jugoistok Evrope", rekao je Josipović.

Svi evropski predsjednici vlada i država potpisali su u 9.30 sati jutros na jednosatnoj ceremoniji Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, osim francuskog predsjednika Nikole Sarkozija koji je dao punomoć ministru za evropske poslove Žanu Leonetiju.

Na pitanje da li je to poruka francuskog predsjednika o proširenju, Ivo Josipović je zahvalio Francuskoj za pomoć na putu ka EU i istakao da je riječ o protokolarnom razlogu.

XS
SM
MD
LG