Dostupni linkovi

Teheran uputio protest UN


Iran je UN uputio protestno pismo, u kojem navodi da je američka bespilotna letjelica, za koju Teheran navodi da ju je oborio na svojoj teritoriji, bila 250 kilometara unutar vazdušnog prostora ove zemlje.

"Američka špijunska letjelica `RKU-170` narušila je iranski prostor za 250 kilometara prije suprotstavljanja iranskih oružanih snaga. U proteklih nekoliko mjeseci povećani su provokativni i tajni postupci američke vlade protiv Irana", navodi se u pismu, prenosi iranska državna televizija.

Iranski mediji navode da je Teheran uložio "snažan protest zbog kršenja međunarodnih pravila američke vlade" i upozorio je da je protiv "novih sličnih postupaka".Iran je u pismu - upućenom generalnom sekretaru UN, Savjetu bezbjednosti i Generalnoj skupštini - pozvao UN da osude "taj prekršaj".

Iranska državna televizijska stanica emitovala je snimke, kako se navodi, zaplijenjene letjelice, na kojoj se vidi letjelica "RKU-170 sntinel" sa malo vidljivih oštećenja.

Pentagon je saopštio da američki stručnjaci analiziraju snimak.Neimenovani višerangirani američki zvaničnik potvrdio je sinoć da je iranska državna televizija emitovala autentične snimke zarobljenog američkog špijunskog aviona i da bespilotna letjelica nije oštećena.

NATO je ranije objavio da je možda riječ o letjelici koja je bila u misiji iznad zapadnog dijela Avganistana, nad kojom je "izgubljena kontrola".Zvaničnici su, u međuvremenu, priznali da je avion korišten u okviru zajedničke izviđačke operacije američke vojske i Cije.
XS
SM
MD
LG