Dostupni linkovi

Florens Artman dobila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora


Bivša portparolka tužilaštva Haškog tribunala Florens Artman (Florence Hartman) dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, saopštila je danas ova organizacija.

Artman, osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja Haškog tribunala, i za kojom je taj sud izdao nalog za hapšenje, danas bi trebalo da doputuje u Hrvatsku.

Ova bivša novinarka trebalo bi da nagradu primi sutra na svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu, ali je Hrvatski helsinški odbor "zbog delikatnosti situacije, u vezi sa slučajem Artman, odluke tribunala i mogućih posledica koje iz te odluke proizilaze" u stalnom kontaktu sa državnim institucijama, rekli su čelnici organizacije.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak rekao je Hini da je o dolasku Artmanove razgovarao sa predstavnicima domaćih sudskih vlasti i policije."Ako gospođu Artman nisu uhapsilu u Francuskoj, zašto bi je uhapsili
Hrvatska", rekao je Čičak za kojeg je navedeno da će dobitnicu nagrade dočekati na zagrebačkom aerodromu.

U hrvatskom ministarstvu unutrašnjih poslova je rečeno da Hrvatska nije dobila nikakav nalog za hapšenje Florens Artman.

Florens Artman dobitnica je nagrade za životno djelo koju Hrvatski helsinški odbor dodjeljuje posljednje tri godine, a od nedavno nosi naziv "Petar Mrkalj".

Artmanova je osuđena za nepoštovanje suda jer jer 2009. godine objavila dvije povjerljive sudske odluke iz postupka protiv Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG