Dostupni linkovi

Buzek: Radujem se što ću hrvatski slušati kao 24. službeni jezik


Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj i poljski premijer Donald Tusk, koji su zajednički domaćini svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, čestitali su u petak u Briselu na početku svečanosti Hrvatskoj na velikom postignuću.

Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", rekao je Van Rompuj pred čelnicima država i vlada zemalja članica EU-a i Hrvatske koji su se okupili na svečanosti potpisivanja. Hrvatsku na svečanosti predstavljaju predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

"Hrvatska će postati 28. članica EU-a", kazao je. Dodao je kako postignuće Hrvatske pokazuje svima u regiji da se radom i upornošću može dostići evropsko članstvo. Hrvatska je pokazala da budućnost "zapadnog Balkana leži u EU-u".Ovo nije kraj procesa, naglasio je Van Rompuj, Hrvatska sada počinje djelovati kao promatrač, počevši od danas prisustvom na Evropskom savjetu.

Poljski premijer Tusk, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu EU-om, kazao je da želi "Hrvatskoj iskrenu dobrodošlicu u zajedničkoj evropskoj porodici".Hrvatska je pokazala "odlučnost, sposobnost, hrabrost i visoku razinu kompetencije", kazao je Tusk.

Predsjednik Evropskog parlamenta Buzek izrazio je nadu da će se podrška koju je Hrvatska prošle sedmice dobila u Evropskom parlamentu kada je dobila zeleno svjetlo za članstvo kao 28. članica EU ponoviti i na referendumu koji će se održati u Hrvatskoj.On je kazao kako se raduje što će na plenarnim zasjedanjima slušati hrvatski jezik kao 24. službeni jezik.
XS
SM
MD
LG