Dostupni linkovi

Ruska policija upozorava da će spriječiti proteste


Ministar policije Rusije Rašid Nurgalijev je danas upozorio da će policija spriječiti održavanje protesta za koje nije dobijena dozvola vlasti.

"Bilo koji pokušaji održavanja nedozvoljenih mitinga i kršenje reda policija mora da presiječe, a krivci da odgovaraju", rekao je Nurgalijev na zasijedanju rukovodstva MUP, uoči za sutra najavljenih protesta opozicije u Moskvi i drugim gradovima Rusije protiv lažiranja rezultata parlamentarnih izbora.

Predsjednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin juče su izjavili da nisu protiv demonstracija opozicije, ali samo ako su u skladu sa zakonom.

Dolazak na miting opozicije pod nazivom "Za poštene izbore", preko društvenih
mreža, najavilo je više od 30.000 ljudi.

Moskovske vlasti su najprije dozvolile održavanje mitinga na Trgu revolucije u centru Moskve, ograničavajući ga na 300 ljudi.Na zahtjev dijela opozicije, miting je preseljen na Balotni trg, takođe u centru Moksve, ali je dozvoljeno prisustvo 30.000 ljudi.

Moskovski mediji ocjenjuju da to nije ustupak vlasti, već pokušaj da se unese nejasnoća oko mjesta i time smanji broj učesnika. Time bi oni koji dođu do Trga revolucije nenjamerno postali učesnici nedozvoljenog skupa.

Ta promjena izazvala je raskol u vanparlamentarnoj opoziciji koja je organizator protesta.
XS
SM
MD
LG