Dostupni linkovi

Napad na palestinske civile u Gazi


Jedan palestinski civil je poginuo, a 13 drugih, najviše žena i djece ranjeno, kada je rano jutros u izraelskom udaru gađan logor za obuku Hamasa u gradu Gazi.Šrapneli su pogodili obližnje kuće, rekli su palestinski izvori. Izraelska vojska je potvrdila udar.

Nasilje na granici između Izraela i pojasa Gaze eskaliralo je u četvrtak, kada je u napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga poginulo najmanje dvoje ljudi, a Palestinci su potom ispalili rakete duboko unutar južnog Izraela.

Izraelska vojska je saopštila da su dvojica Palestinaca ubijeni juče, kada je pogođeno njihovo vozilo u prepunoj ulici u Gazi, planirali napade na izraleske vojnike i civile duž granice Izraela i egipatskog Sinajskog poluostrva.

U saopštenju armije je navedeno da su oni bili članovi terorističke jedinice.

Naoružani Palestinci su odgovorili na prvi udar raketiranjem i jedna rakta tipa "grad" eksplodirala je kraj Ber Ševe, a druga tipa "kasam" na otvorenom polju. Povrijeđenih, ni štete nije bilo.

Sudeći po izjavama očevidaca, jučerasnji udar je prvi napad u gradu Gazi od tronedjeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze započete krajem 2008. godine.

Na granici je do nedavno vladalo zatišje ali je u srijedu ubijen jedan Palestinac, a drugi ranjen u prekograničnoj operaciji.
XS
SM
MD
LG