Dostupni linkovi

Azijske akcije takođe u padu


Na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, kao i kurs eura, zbog sumnje ulagača da će evropski lideri na samitu Evropske unije uspjeti da dogovore uvjerljiv potpun plan za suzbijanju dužničke krize.

Na Tokijskoj berzi Nikej indeks u 7.30 bio je u minusu 1,5 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,7 i 2,4 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 bio na gubitku 2,2 odsto.

Loše raspoloženje na tržištu posljedica je jučerašnje poruke Evropske centralne banke da neće povećati kupovinu obveznica prezaduženih članica eurozone, dok su se ulagači nadali pojačanoj kupovini, što bi smanjilo kamate na evropske državne obveznice.

Pad cijena dionica intenziviran je nakon što su evropske diplomate rekle da je sinoć na samitu EU dogovoreno da evropski fond za finansijsku stabilnost neće tražiti bankarsku licencu, što znači da neće moći dobijati kredite od ECB-a.

Na samitu u Briselu, koji bi trebalo da bude završen večeras, očekuje se prihvatanje novog sistema fiskalne discipline i kazni u slučaju prekoračenja budžetskog deficita iznad zadatih okvira.
XS
SM
MD
LG