Dostupni linkovi

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcijeMeđunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije UN usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečcavanje i borbu protiv korupcije.

Slovenija od bivših ex-Yu država ima namanje problema sa korupcijom, sa stepenom korupcije 5,9, a Kosovo koje se nalazi na 112. mjestu najviše, navodi se u izvještaju Transparency Internationala o indexu percepcije korupcije na kojem su rangirane 183 zemlje i teritorije sa rasponom indeksa od jedan do deset.

Crna Gora i Hrvatska dijele 66 mjesto. Crna Goru je u odnosnu na prošlu godinu napredovala za tri mjesta, dok je Hrvatska za desetinu boda plasirana niže nego lani.

Index percepcije korupcije se računa od 0 koja označava potpunu korupciju, do 10 što se smatra državom bez korupcije.

Crna Gora i Hrvataka imaju ocjenu 4, a smatra se da ocjene ispod 5 ugrožavaju privredu i društvo u cjelini.

Srbija je nazadovala na ovogodišnjoj listi za nekoliko mjesta i sada se nalazi na 86. mjestu, sa indeksom percepcije korupcije (CPI) od 3,3. Bosna i Hercegovina je na 91. mjestu i dobila je ocjenu 3,2 na skali Transparencya, što je visok nivo korupcije.

U izvještaju se navodi da korupcija i dalje predstavlja veliki problem u mnogim zemljama na svijetu i ističe da mnoge zemlje uspjele da zaštite građane od korupcije, bilo da se radi od zloupotrebi javnih resursa, mita ili tajnih donošenja odluka.

Transparency upozorava da protesti širom svijeta, često izazvani korupcijom i ekonomskom nestabilnošću, jasno pokazuju da građani smatraju da njihovi lideri i javne institucije nisu niti transparentni, niti odgovorni koliko bi trebalo

"Ove godine vidjeli smo optužbe za korupciju na transparentima demosntranata bilo da je riječ o siromašnima ili bogatim. Bilo u Evropi, pogođenoj dužničkom krizom ili u arapskom svijetu u kome počinje nova politička era, lideri moraju obratiti pažnju na njihove zahtjeve za boljom vladom", kaže predsjedavajući organizacije Transparency International Uget Label.

Najgore plasirane su Somalija i Sjeverna Koreja sa indeksom jedan, dok su pri samom dnu iAfganistan i Mianmar sa skorom od 1,5.

Na prvom mjestu rang liste je Novi Zeland sa 9,5, drugo i treće mjesto zauzimaju Danska i Finska sa 9,4. Najveći napredak na listi u odnosu na prošlu godinu su ostvarili Norveška, Taiwan, Ruanda, Gruzija i Čad, dok su najviše nazadovali Oman i Haiti.
XS
SM
MD
LG