Dostupni linkovi

Crnogorski komunisti traže spomenik Titu


Crnogorski komunisti zatražili su u otvorenom pismu Vladi Crne Gore da bude podignut spomenik doživotnom predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

"Ako možemo manje zaslužnim ili poznatim likovima naše prošlosti i istorije podizati obilježja i spomenike, možemo valjda to sa pravom uraditi i za Tita. To bi bila ljudska i moralna obaveza naše lijepe Crne Gore", rekao je Ratko Ðukić iz Saveza komunista Crne Gore.

Podsjećajući na to da je riječ o čovjeku kojem je u najtežem vremenu NOB-a i poslijeratnoj izgradnji pošlo za rukom da svom narodu obezbijedi 50 godina mira i srećnijeg života, Ðukić je rekao da bi izgradnja spomenika bila opomena za sve one koji su se drznuli da sruše slogu i mir, bratstvo i jedinstvo.

"Tu zenicu oka svih jugoslovenskih naroda i narodnosti, neprocjenjive vrijednosti, koje su mukotrpno i uz velike napore i lična odricanja stvarale i gradile mnoge generacije decenijama", naveo je Ðukiæ.

On je istakao da bi izgradnja spomenika maršalu predstavljala i opomenu za "neke prebogate i svemoćne koji su to uspjeli da budu i postignu preko grbače svog naroda, da to ne mogu da èine".

Ðukić navodi da u Crnoj Gori ne postoji nijedan spomenik bivšem jugoslovenskom predsjedniku, jer su svi nakon raspada velike Jugoslavije uništeni.
XS
SM
MD
LG