Dostupni linkovi

USKOK obustavio istragu protiv Jarnjaka


Uskok je obustavio istragu protiv bivšeg glavnog sekretara HDZ-a Ivana Jarnjaka zbog navodnog finansiranje kampanja stranke novcem iz crnih fondova, javljaju hrvatski mediji.

Njegov advokat Petar Pavković kaže da Jarnjak nije sklapao nikakve nagodbe s USKOK-om nego su odustali od daljeg krivičnog postupka protiv njega isključivo zato što nije bilo nikakvih dokaza koji bi ga povezivali s crnim fondovima.

Jarnjak je bio osumnjičen da je, u društvu još nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca, od 2003. do početka 2009, u skladu s prijašnjim dogovorom, koristeći se Fimi medijom, preduzećem, iz državnih preduzeća izvukao desetine miliona kuna.

Dio tog novca, prema USKOK-u, išao je Ivi Sanaderu (USKOK tvrdi najmanje 15 miliona kuna), a dio se trošio i na finansiranje HDZ-a.U dijelu istrage za Fimi mediju koja je proširena na HDZ kao pravnu osobu navodi se da je kroz crne fondove te stranke prošlo najmanje 23 miliona kuna.

Kad je riječ o ulozi Jarnjaka i Ratka Mačeka u tim "poslovima", oni su prema USKOK-u bili posrednici koji su Sanaderove naredbe o raspolaganju prikupljenim novcem prosljeđivali blagajnici Branki Pavošević.
XS
SM
MD
LG