Dostupni linkovi

OPEK: Opasan embargo na uvoz nafte iz Irana


Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) izrazio je danas nadu da Evropska unija neće uvesti embargo na uvoz nafte iz Irana jer bi bilo veoma teško tog snabdjevača zamijeniti drugim.

"Duboko se nadam da neće biti embarga EU", kazao je Abdalah El Badri na konferenciji za novinare u Dohi. "Zaista je veoma teško zamijeniti" stotine hiljada barela nafte koje Evropa dnevno uvozi iz Irana, dodao je on.

EU razmatra zavođenje novih sankcija protiv Irana - na naftu, kao vid pritiska na tu zemlju zbog njenog kontroverznog nuklearnog programa, i za to pokušava da dobije širu podršku.

Abdalah El Badri je rekao da Evropa svakodnevno uvozi iz Irana 865.000
barela nafte.

Prema podacima Američke uprave za energiju (EIA), uvoz EU u prvoj polovini ove godine iznosio je 450.000 barela dnevno, a od iranske nafte najviše zavise Grčka, Italija i Španija, zemlje teško pogođene ekonomskom krizom i koje su najmanje sklone uvođenju embarga."Evropa se suočava sa teškoćama kakve su dužnička kriza i štrajkovi, zbog čega mislim da bi lišavanje 850.000 barela dnevno bilo problematično", kazao je El Badri.

Iran je drugi najveći proizvođač u OPEK-u, iza Saudijske Arabije.
XS
SM
MD
LG