Dostupni linkovi

Dežer:Srbija zaslužuje kandidaturu


Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Srbija zaslužuje status kandidata za prijem u EU i da treba sačekati odluku 9. decembra.

"Uslov je bio da se dijalog sa Prištinom nastavi, i to se i desilo. Ne može se, međutim, sakriti činjenica da se odluka donosi u trenutku tenzija na Kosovu i u situaciji u kojoj su povrijeđeni vojnici Kfora", rekao je Dežer u beogradskom Sava centru na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština.

Dežer je izrazio nadu da će se Sporazum o integrisanom upravljanju granicama primijeniti i da će bariakde biti uklonjene, jer više nemaju svrhu.Prema njegovim riječima, Kfor je djelovao u skladu sa svojim mandatom, a "mandat Kfora jeste da održi mir, stabilnost i vladavinu prava".

Istovremeno, direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino rekao je u Luksemburgu da očekuje da će Evropski savjet u petak Srbiji dodijeliti status kandidata za članstvo u EU.

Sanino je to rekao na sjednici Komiteta za investicioni okvir za zapadni Balkan u sjedištu Evropske investicione banke, na kojoj učestvuje i potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.
XS
SM
MD
LG