Dostupni linkovi

Ojačale i dionice u Aziji


Dionice na azijsko-pacifičkim berzama danas su ojačale, zahvaljujući očekivanjima da će krajem nedjelje evropski zvaničnici konačno preduzeti odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije skočio je 1,5 odsto na 118,29 bodova, pokazuju posljednji Blumbergovi podaci. Japanski Nikej 225 popeo se 1,71 odsto, hongkonški Hang Seng 1,58 odsto, južnokorejski Kospi 0,87 odsto, a kineski CSI 300 za 0,47 odsto.

Značajan rast trenutno bilježe i indeksi na evropskim burzama. Londonski FTSE 100 ojačao je 0,92 odsto, a frankfurtski DAX i pariški CAC 40 po 1,42 odsto svaki. Regionalni indeks Stoxx Jurop 600 porastao je 0,97 odsto.

Evropski zvaničnici će na samitu u petak, osim o čvršćoj fiskalnoj disciplini, raspravljati i o dodatnom povećanju kapaciteta evropskog kriznog fonda ili formirati novi fond.

Povećanje sredstava za pomoć prezaduženim zemljama eurozone smatra se jednim od ključnih elementa za zaustavljanje dužničke krize. Ulagače je oraspoložila i vijest da je grčka koaliciona vlada usvojila budžet za iduću godinu koji predviđa značajnu uštedu u cilju smanjenja ogromnog duga zemlje.
XS
SM
MD
LG