Dostupni linkovi

Turska neće da prizna Kipar zbog EU


Ankara se nikada neće odreći nacionalnih interesa i neće priznati grčku administraciju u Nikoziji da bi postala član EU, kažu turski zvaničnici.

"Za Tursku je nemoguće da sjedne za isti sto sa jednom administracijom (Republika Kipar) koja nije priznala vladu u Ankari", izjavio turski ministar za evrointegracije Egemen Bagiš.On je naglasio da njegova zemlja neće kontaktirati sa Republikom Kipar dok bude predsjedavajući EU.

Republika Kipar, koja je postala član EU 2004. godine, prema ustaljenom redosljedu, 1. jula iduće godine treba da preduzme šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU.

Ministar Bagiš je, međutim, objasnio da će Ankara i u tom periodu nastaviti kontakte sa EU, sa kojom već pet godina vodi pristupne pregovore.

To je zaokret u Ankari koja je dosad prijetila da će "zamrznuti" odnose i sa Unijom, dok vlada u Nikoziji bude predsjedavajući EU.

Turci su na sjeveru Kipra 1983. godine jednostrano proglasili svoju državu, koju je dosad priznala samo Ankara.

Republika Kipar, koja predstavlja cijelo ostrvo, član je EU i Ujedinjenih nacija. Pregovori dvije zajednice, grčke i turske, o ponovnom ujedinjenju ostrva već godinama se vode pod pokroviteljstvom UN, ali zasad bez većih uspjeha.
XS
SM
MD
LG