Dostupni linkovi

Hommage Pavi Urbanu u Zagrebačkom kazalištu mladih


Scenskim događanjem "Rat - art - dvadeset godina poslije", izložbom fotografija Pave Urbana i predstavljanjem dijelova njegova ratnog dnevnika, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) obilježena je dvadeseta obljetnica smrti tog legendarnog fotografa i hrvatskog branitelja, koji je poginuo u 23. godini snimajući ratna razaranja stare dubrovačke gradske jezgre.

Posljednja od fotografija ujedno je bila i njegov posljednji umjetnički rad. Nakon što ju je snimio, smrtno je stradao pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.

U predvorju ZKM-a postavljena je izložba Urbanovih fotografija koje je radio 1990. i 1991. za Kazalište Marin Držić i Dubrovačke ljetne igre, a program u prepunoj dvorani Polanec počeo je audio snimkom intervjua koji je Urban kao perspektivni mladi umjetnik dao za Radio Dubrovnik.

Uz projekciju Urbanovih fotografija, od ranijih radova, dubrovačkih interijera, ambijentalnih portreta, aktova i pejzaža do ratnih snimaka, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić predstavio je njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Hommage Pavi Urbanu u ZKM-u poklopio se i s obilježavanjem datuma kada je prije dvadeset godina Dubrovnik doživio najveći napad u svojoj povijesti.
XS
SM
MD
LG