Dostupni linkovi

Atina: Sukobi policije i anarhista ispred parlamenta


Nekoliko stotina anarhista sukobilo se u utorak sa policijom ispred parlamenta u Atini čiji poslanici raspravljali o budžetu za 2012, o kome glasanje treba da bude posle ponoći.

Policija je saopštila da je u neredima povređeno 14 njenih pripadnika, kao i da je devet ljudi uhapšeno, a šest pritvoreno.

Izgrednici su učestvovali u maršu u znak obeležavanja treće godišnjice od ubistva jednog petnaestogodišnjaka u centru Atine. Sud je prošle godine policajca koji ga je ubio osudio na doživotni zatvor, a njegovog kolegu na 10 godina.

Anarhisti su u utorak bacali kamenje, flaše i "molotovljeve koktele" na policiju koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, posle čega su se izgrednici povukli od parlamenta.

U odvojenom maršu, oko 2.000 studenata koji su takođe obeležavali trogodišnjicu smrti atinskog mladića gađali su policiju kamenjem i flašama, razbili izloge dve prodavnice i rasturili tri autobuske stanice.

Druge grupe mladih napale su dve policijske stanice u predgrađu kamenjem i flašama. Policija je rasterala tinejdžere malim količinama suzavca, pošto su demonstranti upotrebili najmanje dva "molotovljeva koktela", navodi agencija AP.
XS
SM
MD
LG