Dostupni linkovi

Đelić o odluci Saveta ministara EU: Nema mesta za optimizam


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Delić izjavio je jutros da nema mesta za preterani optimizam po pitanju dobijanja statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ocenio da će ona biti izložena dodatnim pritiscima.

"Nema mesta za preterani optimizam. Danas smo nešto bliži statusu kandidata nego u petak, ali je očigledno da će se politika pritisaka nastaviti. Uočljivo je da se u zaključcima usvojenim noćas oko pola dva ujutro namerava tražiti još od Srbije", rekao je Đelić Radio-televiziji Srbije (RTS).

On je naveo da nije novost što je odluka o dobijanju statusa kandidata pomerena za petak, jer jedino šefovi vlada i država imaju prava da odluče o tome, ali da je novo da su se juče "sedam sati 24 zemlje borile za Srbiju i tri zemlje bile istrajne u određenim zahtevima".

Potpredsednik Vlade Srbije, međutim, nije naveo o koje tri zemlje je reč.

"Zemlje čiji su vojnici ranjeni (na severu Kosova) zauzele su izuzetno tvrd stav prema Srbiji i očekuju korak više. Odlučeno je da jedan broj uslova koji je postojao sa početka pregovora za EU budu premešten i na dobijanje statusa kandidata", dodao je Đelić.

On je istakao da Srbija nije blizu statusa kandidata i da treba "očekivati dalju politiku pritisaka u danima koji dolaze".

"U pitanju je regionalna saradnja, ali ne i po cenu naše državne politike o Kosovu i Metohiji. To je jasno našim evropskim partnerima", rekao je Đelić.
XS
SM
MD
LG