Dostupni linkovi

Tirk: Treba što pre imenovati vladu


Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je u ponedeljak, posle pobede Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na prevremenim parlamentarnim izborima, da nova vlada mora biti imenovana što pre.

Tirk je rekao da bi nova vlada trebalo da bude imenovana pre Božića. Prema zakonu, predsednik mora sazvati konstitutivnu sednicu parlamenta do 24. decembra, ali mora sačekati na zvanične rezultate izbora koji će biti objavljeni 16. decembra.

Predsednik države će posle savetovanja sa šefovima poslaničkih grupa predložiti parlamentu kandidata za mandatara za sastav nove vlade.

Ako kandidat za mandatara ne dobije većinu glasova, predsednik države će posle ponovljenih savetovanja u roku od 14 dana predložiti drugog ili ponovo istog kandidata, a kandidate mogu predložiti i poslaničke grupe s najmanje deset poslanika.

Novoizabrani premijer mora 15 dana posle svog izbora predložiti svoj kabinet. Smatra se da je vlada stupila na dužnost, ako je imenovano više od dve trećine ministara među koje se ne računaju ministri bez portfelja.
XS
SM
MD
LG