Dostupni linkovi

Kacin: Uklanjanje barikada otvara put ka kandidaturi


Uklanjanjem barikada sa severa Kosova koje je počelo u ponedeljak stiču se uslovi da do samita EU u petak države koje su bile protiv kandidature Srbije promene mišljenje, ocenio je u ponedeljak u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin.

"Sve dok budu barikade, Srbija ne može postati kandidat, jer je to u suprotnosti sa osnovnim načelima EU", a to su slobodan protok ljudi, roba i ideja, rekao je Kacin podsetivši na istu poruku nemačke kancelarke Angele Merkel od pre nekoliko dana.

Kacin je na konferenciji za novinare prvog dana regionalne konferencije evropskih liberala i demokrata u Beogradu, komentarišući predlog austrijskog šefa diplomatije Mihaela Špindelegera da se Srbiji ponudi uslovni status kandidata, ocenio da to predstavlja pokušaj "umekšavanja" stava Merkelove.

"Austrija, iako ima vojnike koji su ranjeni u poslednjim neredima na severu Kosova, mekša stav Nemačke i predlaže prelazna rešenja da se krene dalje od izjave Merkelove... Mi ćemo raditi da se do petka taj predlog pretvori u nešto operativnije", rekao je Kacin i dodao da je to dokaz pozitivne klime u Uniji.
XS
SM
MD
LG