Dostupni linkovi

Karzai:Međunarodna podrška ključ stabilnosti za Avganistan


Avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je danas da je međunarodna podrška njegovoj zemlji poslije povlačenja stranih trupa 2014. godine ključna za stabilnost Avganistana u budućnosti.Njegovim izlaganjem u Bonu otvorena je velika globalna konferencija o budućnosti Avganistana, deset godina poslije sličnog skupa u ovom njemačkom gradu, nakon svrgavanja talibanskog režima.

Pakistan, ključna zemlja za međunarodne planove, bojkotuje skup zbog napada NATO-a na granični položaj pakistanske vojske prošlog mjeseca. Alijansa se izvinila zbog incidenta od 26. novembra, kada su poginula 24 pakistanska vojnika.

Karzai je pozdravio ostvareni napredak u Avganistanu u prethodnoj deceniji, ali je naglasio da ova konferencija predstavlja priliku da se taj uspjeh učvrsti.
On je dodao da Avganistan ne želi da bude teret međunarodnoj zajednici ni dan duže nego što je to potrebno, ali je dodao da će podrška njegovoj zemlji biti potrebna još najmanje deset godina.

U nastavku konferencije, SAD i ostale zemlje obećale su da će nastaviti da podržavaju oporavak Avganistana i poslije planiranog povlačenja trupa 2014. godine."SAD namjeravaju da ostanu na sadašnjem kursu prema svojim prijateljima u Avganistanu", izjavila je američki državni sekretar Hilari Klinton.

Samitu prisustvuje oko 1 000 delegata iz 100 zemalja i međunarodnih organizacija.Avganistan se nadao da će skup u Bonu biti prilika da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Pakistan da omogući mirovne razgovore sa talibanskim liderima.
XS
SM
MD
LG