Dostupni linkovi

Gbagbo uvjeren da će osporiti optužbu Međunrodnog suda


Bivši predsjednik Obale Slonovače Loran Gbagbo, koji se danas prvi put pojavio u sudnici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, nakon što je 30. novembra prebačen u pritvor ovog suda, izrazio je uvjerenje da će osporiti dokaze optužbe.

Gbagbo je izjavio da ima primjedbu na uslove pod kojima je uhapšen 11. aprila ove godine. On je rekao da je predsjednička rezidencija u kojoj je proveo deset godina granatirana i uništena do temelja.Gbagbo je rekao da mu nije rečeno da će ići u Hag, već na sastanak u Abidžan, gdje mu je u koverti uručen nalog za hapšenje.

U skladu sa pravilima MKS, na prvom zasjedanju pretpretresni sudija provjerava identitet optuženog i potvrđuje da li je informisan o optužbama i o pravima koja ima u skladu a Rimskim statutom, kojim je Sud osnovan.

Pretpretresni sudija, Argentinka Silvija Fernandez zakazala je za 18. jun 2012. pretres na kome bi otpužbe trebalo da budu biti potvrđene.

Prema saopštenju MKS, Gbagbo se predao vlastima Obale Slonovače 29. novembra, nakon što je pretpretresno vijeće 23. novembra izdalo nalog za hapšenje pod pečatom.

Prema navodima optužnice, on snosi individualnu krivičnu odgovornost, kao indirektni saizvršilac, za ubistvo, silovanje i drugo seksualno nasilje, te za progone i druga nehumana djela, kvalifikovane kao zločin protiv čovječnosti.

Zločini su navodno počinjeni u postizbornom nasilju na teritoriji Obale Slonovače od 16. decembra 2010. do 12. aprila 2011. godine.Prema podacima UN, tokom nasilja koje je izbilo u ovoj afričkoj državi zbog Gbagbovog odbijanja da odstupi sa vlasti poslije izbora poginulo je blizu 3.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG