Dostupni linkovi

Slučaj Asanž prebačen Vrhovnom sudu


Sud u Londonu danas je odobrio da slučaj osnivača "Wikileaksa" Džulijana Asanža, protiv kojeg postoje optužbe za silovanje i seksualno uznemiravanje bivših volonterki u Švedskoj, bude prebačen Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Da bi Asanžov slučaj bio proslijeđen britanskom Vrhovnom sudu advokati osnivača "Wikileaksa" morali su da ubijede dvojicu sudija Višeg suda da je to pitanje "od značaja za javnost".Asanžovi advokati imaju rok od 14 dana da ulože žalbu na ovu odluku, zbog čega će on morati da ostane još neko vrijeme u Velikoj Britaniji.

Internet-stranica, koja je naklonjena Asanžu, objavila je da njegovi advokati tvrde da evropski nalog za hapšenje nije važeći, jer ga nije objavila odgovarajuća služba i da osnivač "Wikiliksa" ne treba da bude isporučen, jer nije optužen ni za kakav zločin.

Niži sudovi su ove argumente već razmatrali i odbacili. Okružni sud je u februaru donio odluku da Asanž može biti isporučen, a Viši sud je to podržao tokom novembra.

Švedske vlasti žele da saslušaju Asanža (40) u vezi optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje bivših volonterki "Wikileaksa" u toku njegove posjete Švedskoj u avgustu 2010. godine.Asanž, koji živi u Britaniji od kad je uhapšen u decembru prošle godine odbija ove optužbe.
XS
SM
MD
LG