Dostupni linkovi

Njemačka:Srbija da pokaže da može srediti odnose sa susjedima


Državni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je danas u Briselu da bi Srbija bila zemlja koja bi veoma doprinijela EU i njenoj uspješnosti ali da svaka zemlja koja želi da se priključi EU mora da raščisti
odnose sa susjedima.

Hojer je to rekao uoči sastanaka šefova diplomatija EU u Briselu na kojem će se danas popodne raspravljati i o Zapadnom Balkanu.

Hojer je dodao da su "uslovi jasni, još otkako su ustanovljeni kriterijumi iz Kopenhagena" koji nalažu djelovanje istinske političke demokratije i tržišne privrede."Svaka zemlja koja želi da se priključi EU mora da razjasni odnose
sa susjedstvom", dodao je Hojer.

"Mi smo prošle nedjelje imali veoma neprijatno iznenađenje na graničnoj liniji Kosova i Srbije kada je značajan broj njemačkih i autrijskih vojnika povređen. To je nesto što je neprihvatljivo i otud je potrebno da dobijemo uveravanja da će Srbija biti u stanju da sredi te odsose sa susjedima", dodao je.

Hojer je kazao da Njemačka teži odnosima sa Srbijom koja bi bila ako ne najvažnija, ali u mnogome značajna i najveća zemlja na Balkanu i koja bi postala članica EU jednog dana.
XS
SM
MD
LG