Dostupni linkovi

Sud:Grčka bespravno blokirala ulazak Makedonije u Nato


Međunarodni sud pravde u Hagu je objavio presudu u vezi tužbe koju je Makedonija u 2008. godini podnela protiv Grčke i kojom je htela dokazati da je južni sused prekršio Privremeni sporazum iz 1995 godine blokirajući prijem Makedonije u NATO-u na samitu u Bukureštu pre 3 godine.

Predsednik suda Hisashi Ovada, čitajući presudu, rekao je da je sud utvrdio da ima nadleznost da postupa u ovom slucaju, a onda je saopštio da protivljenje Grčke na prijem Makedonije u NATO-u predstavlja prekršaj obaveza koje su sadržane u stavu 11 Privremenog sporazuma između dve zemlje.

On je još rekao da je sud odbacio sve druge podneske koje je podnela Makedonija.

Prema obrazloženju presude, koje je trajalo oko jedan sat, sud je odbacio najveći deo argumenata tužene strane, među kojima i to da su kršenja sporazuma bila odgovor na prethodna kršenja od strane Makedonije.

Jedino kršenje sporazuma od strane Makedonije je napravljeno 2004. godine, kao rezultat upotrebe simbola suprotne strane, ali to prema sudu nije bio dovoljan argument da se blokira prijem Makedonije u članstvo međunarodnih organizacija.
XS
SM
MD
LG