Dostupni linkovi

HRV: Slab napredak u poštovanju ljudskih prava u Avganistanu


Deset godina nakon pada talibana, poštovanje ljudskih prava je slabo napredovalo u Avganistanu, ocenjuje se u izveštaju Hjuman rajts voča (HRV) koji je u nedelju objavljen u Kabulu pod naslovom "Deset godina propuštenih mogućnosti".

Godine 2011, "Avganistanci nastavljaju da se bore, često uzaludno, za svoja osnovna prava i slobode", ocenjuje HRV i optužuje avganistansku vladu i njene saveznike da su bili "nesposobni da ljudska prava postave kao apsolutni prioritet deset godina od pada talibanskog režima".

"Ljudska prava, pre svega prava žena, predstavljala su jedno od najvažnijih dostignuća nakon poraza talibanskog režima 2001", podseća direktor za Aziju u HRV Bred Adams.

Uprkos određenim poboljšanjima, stanjem u oblasti ljudskih prava i dalje dominira loše rukovođenje, odsustvo vladavine prava, nekažnjivost policije, zakonodavstvo i politika koji su upereni protiv žena", navodi Adams u svom izveštaju.

HRV poziva zemlje učesnice međunarodne konferencije o Avganistanu koja u ponedeljak počinje u Bonu da se "dugoročno angažuju u borbi za ljudska prava, bezbednost stanovništva i razvoj Avganistana'.
XS
SM
MD
LG