Dostupni linkovi

Po dogovoru iz Brisela: Za Kosovo granica za Srbiju prelaz


Na osnovu sporazuma koji su delegacije Prištine i Beograda postigle u Briselu, prelazi između Kosova i Srbije, za Prištinu predstavljaju granice a za Beograd administrativne prelaze, navodi se u sporazumu o integrisanom upravljanju granicom (IBM), navodi Beta.

"Jedna strana prelaze (između Srbije i Kosova) prihvata kao granične a druga kao administrativne", navodi se u fusnoti teksta sporazuma IBM - engleskoj verziji sporazuma, koju je u subotu uveče prištinskim medijima prosledila Vlada Kosova.

Osnov za sporazum o integrisanom upravljanju granicom je Lisabonski ugovor i činjenica da su obe strane deo agende EU za Zapadni Balkan, navodi se u uvodu IBM sporazuma.

"Jedino i isključivo u zajedničkim zonama prelaza IBM strane neće isticati simbole njihove zajedničke jurisdikcije", dodaje se u sporazumu.

U dokumentu se navodi da će se od obe strane tražiti da postepeno usaglase svoje zakonodavstvo sa EU i posebno da ostvaruju koncept IBM-a.

Aranžmani će uključivati balansirano prisustvo u skladu sa potrebama obe strane u odgovarajućim službama kao što su Carina, Policija.

"U skladu i tokom perioda ostvarivanja mandata na prelazima Jarinje/ Rudnica, Tabavije/Brnjak, ovo prisustvo će uključivati i prisustvo službenika Euleksa. Euleks će biti takođe prisutan i na prelazima Dheu i Bardh/Končulj, Merdare/Merdar, Mutivoda/Mutivode i Depce/Mučibaba".
XS
SM
MD
LG