Dostupni linkovi

Tadić pozvao Srbe na Kosovu da podrže sporazum


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rješenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom.

"Rešenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega", istakao je Tadić.

"Postigli smo ono što je u ovom trenutku bilo moguće postići. Ovim rešenjem nijedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna", rekao je Tadić novinarima u Berlinu.

Tadić je istakao da sporazum razume isključivo kao sporazum o administrativnim prelazima, a nikako kao sporazum o granicama i još jednom ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je kao potvrdu toga naveo da u postignutom rešenju nema državnih simbola takozvane države Kosova, nema nikakvih državnih simbola, nema carinika koji bi obavljali svoju carinsku dužnost, već su samo posmatrači.

Stoga, kako je rekao, očekuje od Srba sa sjevera Kosova da podrže sporazum i da ne blokiraju njegovu primenu.

"Ja verujem da kosovski Srbi treba da prihvate ovo rešenje. Ja tražim, zahtevam od njih da prihvate postignuto rešenje", rekao je predsednik Srbije novinarima u Berlinu nakon konferencije opozicione Socijaldemokratske partije.

Tadić je dodao da to "ne traži samo od građana već pre svega od lidera kosovskih Srba koji sada ne smeju da se sakrivaju iza građana".

Predsednik Srbije je dodao da se to odnosi i na njegove politicke oponente u Beogradu koji smatraju da o svim pitanjima treba da odlučuju samo građani.
XS
SM
MD
LG