Dostupni linkovi

Francuska smanjila broj osoblja u Ambasadi u Teheranu


Francuska je odlučila da "privremeno" smanji broj osoblja svoje ambasade u Teheranu zbog "mjera opreza", nakon razaranja i zatvaranja ambasade Velike Britanije ove sedmice, saznaje se u subotu iz francuskog diplomatskog izvora.

Ova mjera se odnosi na dio diplomatskog osoblja, kao i na porodice francuskih funkcionera koji rade u Teheranu, koji će biti pozvani da napuste Iran narednih dana, precizirao je ovaj izvor i naglasio da se mjera ne odnosi na francusku zajednicu u cjelini.

Ovaj izvor nije želio precizirati tačan broj osoba ni službi u kojima će se smanjiti broj, a mogao bi se odnositi na veću polovinu od tridesetak nosilaca diplomatskih pasoša ili službi prisutnih u Teheranu, prema informacijama koje je prikupio AFP.

Pprema ovim informacijama, mjera bi uglavnom trebala da se odnosi na administrativno osoblje, kao i kulturne i privredne službe i francusku školu u Teheranu.

Nikakva posebna uputstva o napuštanju Irana nisu data za oko 700 Francuza, među kojim je stotinjak iseljenika koji žive u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG