Dostupni linkovi

Otvorena birališta izvan Hrvatske


Birališta u inostranstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH, a glasanje traje 3. i 4. decembra od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na izborima u inostranstvu glasaće se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše od toga u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračka mjesta.

Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

Na području Bosne i Hercegovine otvoreno je 30 glasačkih mjesta i to u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzularnih predstavništava u BiH. Prema dostupnim podacima pravo glasa u BiH ima oko 264.000 hrvatskih državljana.

Na teritoriji Srbije otvoreno je šest biračkih mjesta - dva u konzularnom uredu Hrvatske u centru Beograda, dva u konzularnom uredu u beogradskom naselju Dedinju, kao i dva u hrvatskom konzularnom uredu u Subotici.

Ukupno će, prema podacima hrvatskoge ambasde u Beogradu, u Srbiji moći glasati više od 30.000 hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se na dan izbora nalaze u Srbiji.
XS
SM
MD
LG