Dostupni linkovi

Portugalski parlament usvojio mjere štednje


Portugalski parlament usvojio je u srijedu državni proračun za 2012., a prilikom glasovanja glavna oporbena stranka bila je suzdržana i nije dala potporu uvođenju dodatnih mjera štednje predviđenih budžetom

Usvajanje proračuna nije bilo upitno budući da vlada desnog centra ima većinu zastupnika, što joj je omogućilo da usvoji paket nepopularnih mjera kako bi ispunila ciljeve zadane paketom pomoći EU-a i MMF-a od 78-milijardi dolara.

Prema uvjetima za dobivanje paketa financijske pomoći, Portugal iduće godine mora smanjiti proračunski manjak na 4,5 posto bruto društvenog proizvoda u odnosu na ovogodišnjih 5,9. Kako bi ostvarila taj cilj, vlada će uz ostalo povećati poreze, ukinuti neradne dane i godišnje bonuse za državne službenike.

Iduće godine očekuje se gospodarski pad od 3 posto, nakon pada od 1,6 posto 2011., čime će Portugal ući u najdublju krizu od uvođenja demokracije 1974. Ekonomski stručnjaci, naime, prognoziraju da će spori oporavak europskih gospodarstava i dužnička kriza i iduće godine utjecati na kretanje portugalskog BDP-a.
XS
SM
MD
LG