Dostupni linkovi

Slovenija na rubu recesije


Slovenija se opasno približava novoj recesiji, pokazali su danas novi zvanični podaci o privrednom rastu, samo četiri dana dana pre opštih izbora za koje se očekuje da će dovesti do još jedne promene vlasti u evrozoni.

Proizvodnja je u trećem kvartalu pala za 0,2 odsto manja nego u prethodnom tromesečju, nakon što je u drugom kvartalu stagnirala, a u prvom bila smanjena za 0,1 odsto, saopštio je Zavod za statistiku u Ljubljani.

Na godišnjem nivou, slovenački bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu takođe je manji za 0,1 odsto nego u istom periodu lane, dok je u drugom kvartalu uvećan za 0,7 odsto, a u prvom za 1,9 odsto.

U prvih devet meseci 2011, BDP je porastao za 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz je u trećem kvartalu povećan, ali znatno sporijim tempom nego u prvoj polovini godine, a isto je i sa uvozom, navodi se u saopštenju Zavoda i dodaje da takvo kretanje izvoza ne može u potpunosti da nadoknadi sve veće smanjenje domaće potrošnje.

Zavod za statistiku takođe je saopštio da je u novembru inflacija porasla za 2,7 odsto na godišnjem nivou, dok je na mesečnom nivou uvećana za 0,3 odsto, u odnosu na rast od 0,7 odsto iz oktobra.

Očekuje se da će izbori u nedelju rezultirati smenom premijera Boruta Pahora i dolaskom na vlast bivšeg premijera Janeza Janše, koji je obećao strukturne reforme i smanjenje državne potrošnje.
XS
SM
MD
LG