Dostupni linkovi

Mjanmar: Hilari Klinton će se sastati sa Aung San Su Ći


Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarala je jutros sa predstavnicima novih vlasti u Mjanmaru u okviru istorijske posete čiji je cilj da se pruži podrška novom rukovodstvu koje poslednjih meseci ubrzano sprovodi reforme.

Prva poseta jednog šefa američke diplomatije još od 1955. godine, usledila je nakon osam meseci otkako je Mjanmar prošao kroz proces donedavno nezamislivih promena nakon odlaska sa vlasti vojne hunte koja je vlast predala "civilnom rukovodstvu".

U zemlji kojom je decenijama dominirala vojska, novi režim je pored ostalog omogućio povratak u politički život najpoznatije opozicionarke Aung San Su Ći, koja je oslobođena kućnog pritvora.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Su Ći je najavila da će kandidovati na narednim izborima u novembru naredne godine, što će učiniti i Nacionalna liga za demokratiju koju je vojna hunta u maju 2010. raspustila.

Kako je najavljeno, američka državna sekretarka će tokom posete razgovarati i sa najpoznatijom mirovnom aktivistkinjom u tom delu Azije.
XS
SM
MD
LG