Dostupni linkovi

Danas Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) objavile su zajednički izvještaj u kojem se navodi da je u Evropi tokom 2010. godine povećan broj slučajeva zaraze HIV-om, a da je, zahvaljujući tretmanima, broj oboljelih od side u proteklih nekoliko godina u dramatičnom padu.

"Novi podaci izazivaju zabrinutost zbog stalnog prenosa HIV-a u Evropu", navodi se u zajedničkom izvještaju objavljenom dan pred Svjetski dan borbe protiv side - 1. decembar.

Tokom prošle godine u EU i Evropskoj ekonomskoj oblasti (EU/EEA) prijavljeno je 27.116 novih slučajeva zaraze virusom HIV, što je povećanje od oko četiri posto u periodu sa 2009. godine, dok se ističe da nisu bili dostupni podaci iz Austrije i Lihtenštajna.

Prema podacima u izvještaju UN, koji je objavljen protekle sedmice, tokom prošle godine rekordnih 34 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je virusom HIV, dok poboljšani tretman znači da je broj smrtnih slučajeva povezanih sa sidom u značajnom padu u poređenju sa 2,2 miliona iz 2005. godine na 1,8 miliona 2010. godine.
XS
SM
MD
LG