Dostupni linkovi

Žbogar: Pomak u dijalogu Srbiji bi mogao doneti kandidaturu


Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je u sredu u Briselu da bi pomak u rundi pregovora Beogarda i Prištine u Briselu Srbiji mogao doneti status kandiddata za članstvo u EU.

"Ako dijalog Prištine i Beograda danas bude uspešan, Srbija u decembru može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji," rekao je ministar Žbogar koji učestvuje na godišnjem skupu o Zapadnom Balkanu.

Žbogar je dodao da, "ako Srbija dobije status, verujemo da će i Crnoj Gori biti lakše da dobije datum za početak pregovora," javlila je iz Brisela slovenačka agencija STA.

Na panelu konferencije o Balkanu posvećenom eventualnom širenju EU, učestvovala je i slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, koja je izrazila nadu da će vođe EU iduće nedelje odlučiti da Srbiji daju status kandidata za prijem, i da će odobriti početak pregovora sa Crnom Gorom o prijemu.

Komesar za širenje EU Štefan File u sredu je u Briselu objasnio da je ministrima spoljnih poslova EU u ponedeljak poslao pismo u kojem ih je pozvao da o početku pregovora sa Crnom Gorom odluče na osnovu objektivne ocene napretka te zemlje. File je rekao da u sredu uveče namerava da ministrima pošalje i pismo o Srbiji, ali da čeka na završetak današnjeg kruga pregovora Beograda i Prištine, i nada se da će pismo biti u "pozitivnom tonu."
XS
SM
MD
LG