Dostupni linkovi

Makedonija: Bivšem ministru policije sedam godina zatvora


Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski osuđen je juče na kaznu od sedam godina zatvora zbog nelegalnog finansiranja kampanje i prekoračenja ovlašćenja.

Boškovski je uhapšen prilikom uzimanja mita u restoranu u Skoplju
Boškovski je na funkciji ministra policije bio 2001. godine. Prema presudi Osnovnog suda u Skoplju, Boškovski je tri puta primao novac koji je koristio za izbornu kampanju na parlamentarnim izborima ove godine za partiju Ujedinjeni za Makedoniju, čiji je bio predsednik.

Prema dokazima tužilaštva, Boškovski je uzeo 130.000 evra, a policija ga je uhapsila na licu mesta dok je uzimao novac u jednom restoranu u centru Skoplja.

Na suđenju je utvrđeno da je donator novca strani državljanin, koji je u stvari bio agent policije, a sada zaštićeni svedok u procesu protiv Boškovskog, koji živi u inostranstvu.

Branioci Boškovskog zatražili su njegovo oslobađanje, a za zaštićenog svedoka tražili su da se pokrene sudski spor zato što on kao strano lice ne sme da finansira političke kampanje u Makedoniji.

Advokati su dokazivali da je slučaj protiv Boškovskog montiran, a porodica smatra da je razlog suđenja to što je kao lider opozicione partije, tokom kampanje Boškovski žustro kritikovao vladu aktuelnog premijera Nikole Gruevskog i njegovog rođaka, prvog čoveka Državne bezbednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sašu Mijalkova.

Boškovski je izjavljivao da će, ukoliko on dođe na vlast, Gruevski i Mijalkov biti poslati u zatvor zbog krivičnih dela.

Ljube Boškovski je kontroverzan političar u Makedoniji. On je početkom 2000. došao u Makedoniju iz Hrvatske, gde je imao imanje i bavio se biznisom i kao član stranke VMRO DPMNE postao je državni sekretar u MUP-u. Tokom konflikta sa pripadnicima takozvane Oslobodilačke narodne armije (ONA), Boškovski je naredne godine postao prvi čovek policije.

Zbog akcije u kojoj je ubijeno deset albanskih civila i napada na albansko selo Ljuboten kod Skoplja, Boškovski je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, ali je nakon dve godine pritvora u Hagu oslobođen optužbe.

Po povratku iz Haga, Boškovski je bio i dablje član VMRO DPMNE, ali je na predsedničkim izborima 2009. godine napustio partiju i formirao svoju stranku pod nazivom Ujedinjeni za Makedoniju.
XS
SM
MD
LG