Dostupni linkovi

Ban Ki-moon: Uspostava palestinske države odavno kasni


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je predvodio zbor dužnosnika Svjetske organizacije koji su ukazali na potrebu pravednog i trajnog rješenja za pitanje Palestine i postizanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku, izvijestila je Press služba UN-a.

"Uspostava palestinske države, koja živi u miru pored sigurnog Izraela, odavno kasni", rekao je Ban Ki-moon, u poruci povodom Meðunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, koji se obilježava svake godine 29. novembra.

"Potreba za rješavanjem ovoga sukoba dobila je na hitnosti s povijesnim transformacijama koje se odvijaju u cijeloj regiji. Pozivam izraelsko i palestinsko vodstvo da pokažu hrabrost i odlučnost u traganju za sporazumom o rješenju s dvije države, koje može otvoriti svjetliju budućnost za palestinsku i izraelsku djecu", naglasio je Ban.

Ban je istaknuo da je bitno, iako je to stvar o kojoj odlučuju države članice, ne izgubiti iz vida krajnji cilj postizanja mirovnog sporazuma kroz pregovore o svim pitanjima konačnog statusa, uključujući i granice, sigurnost, Jerusalem i izbjeglice, prenijela je Hina.

U povodu dana solidarnosti s Palestincima, u sjedištu UN-a na East Riveru u utorak je otvorena izložba slika "Palestinski vidikovac", kanadsko-palestinskog arhitekta i umjetnika rođenog u Jordanu, Ibrahima Šalabija.
XS
SM
MD
LG