Dostupni linkovi

UN: Zapadne zemlje osudile napade na KFOR


Podnoseći redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, šef UNMIK-a Farid Zarif je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku podsetio na poslednje sukobe na severu Kosova.

Zarif je citirao delove izveštaja Ban Ki Muna, koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se upozorava da razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da "nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti UN da bez oklevanja preduzme korake i osigura da se više ne ponove "jednostrane nasilne akcije" na Kosovu.

"Ako smo iskreno zabrinuti za mir i stabilnost na Kosovu, ako je naš cilj ponovno uspostavljanje stabilnosti i poboljšanje kvaliteta života za narod na terenu, onda ne može biti opravdanja za odbijanje da se odmah odgovori na taj poziv", rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da Priština više ne može tolerisati status kvo na severu Kosova i optužio srpsku vladu za kršenje Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.

"Stanje je složeno. Takva situacija ugrožava Kosovo kao multietničku državu. Status kvo smo tolerisali od 1999. godine, a uprkos Rezlouciji 1244 Vlada Srbije je podržavala nelegalne institucije na severu Kosova i to se još uvek dešava", rekao je Hodžaj na sednici.

Hodžaj je naglasio da "srpske ilegalne bezbednosne strukture i organizovani kriminal pokušavaju da održe status kvo kako bi zaštitile svoje ilegalne aktivnosti".

Šef kosovske diplomatije naglasio je da te grupe imaju podršku srpske vlade i dodao da "drže kao taoce stanovništvo u toj oblasti".

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da "jednostrane aktivnosti Prištine" na severu Kosova neprihvatljive i podsetio da međunarodna zajednica nije u stanju da ni posle 12 godina obezbedi siguran život jednoj od strana.

Na sednici Saveta bezbednosti UN ambasadori većine zapadnih zemalja osudili su napade na vojnike Kfora na severu Kosova u kojima je povređeno više desetina vojnika međunarodnih snaga.

Zamenica stalnog predstavnika SAD u UN Rozmeri Dikarlo rekla je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da se težnja za uspostavljanjem carinskog prostora ne može smatrati jednostranim potezom pošto je Srbija priznala kosovski carinski pečat.

Rozmeri Dikarlo je ocenila da su su incidenti na severu Kosova delo "pojedinačnih ekstremista", a barikade "radikalnih srpskih paralelnih institucija" i pozvala Vladu Srbije da hitno zatraži uklanjanje barikada i podrži vladavinu prava na Kosovu. Ona je osudila nemire na severu Kosova i povređivanje i ranjavanje vojnika KFOR-a.
XS
SM
MD
LG