Dostupni linkovi

Pak uverena u dogovor o Savetu ministara BiHIzvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak rekla je za sarajevski Dnevni avazda je na sastanku sa šestoricom lidera političkih partija u BiH stekla utisak da su se oni sporazumeli o osnovnim pitanjima i da će već ove nedelje doći do dogovora o Savetu ministara BiH.

Upitana, šta je sa zahtevom predsednika SNSD Milorada Dodika da se u Ustav BiH ugradi mehanizam o mirnom razdruživanju, Pak je rekla da je on "jednostavno, crtao scenarije na tabli".

"Govorio je da bi nešto moglo ovako, a nešto onako... Ali, niko nije na to odgovorio. Tu se nema šta kazati. Jednostavno, ne treba u ovom slučaju praviti stanje straha. Ovaj put, recimo, on nije tražio referendum, kao ranije. Nije mu zabranjeno da iznosi svoje stavove, ali drugo je pitanje može li ih sprovesti", izjavila je Pak.

Predstavnici šest političkih partija su u protekla tri dana boravili u Italiji, gde su sa međunarodnim zvaničnicima održali konferenciju na temu "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?".

Lider SNSD-a Milorad Dodik se u nedelju vratio u Banjaluku zbog ranije preuzetih drugih obaveza, a mediji izveštavaju da su još jednom propali pokušaji pregovora političkih lidera iz BiH o uspostavljanju vlasti na državnom nivou.

U BiH nije formiran Savet ministara BiH ni 14 meseci nakon održanih opštih izbora.

Sastanak u Italiji je organizovala Konrad Adenauer fondacija, s ciljem da se političkim zvaničnicima iz BiH "pruži mogućnost da pokušaju zajednički da pronađu rešenja za probleme u BiH".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG