Dostupni linkovi

Ivanović: Kfor odgovoran za eskalaciju nasilja



Državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo Oliver Ivanović upozorio je danas komandanta Kfora Erharda Drevsa da će za sve što će se "eventualno dogodi u Jagnjenici odgovornost snositi Kfor".

Gostujući na televiziji Most iz Zvečana, Ivanović je rekao da je cilj vojnika Kfora, pri jučerašnjem uklanjanju barikade u selu Jagnjenica, bio da potpuno prekine komunikaciju između Zvečana i Zubinog Potoka i da su razlozi isključivo vojno-taktičke prirode.

"Razočaran sam ponašanjem nemačkih vojnika jer oni nisu imali nikakav povod da juče izazovu incident, ništa nije urađeno što bi ih isprovociralo, smislili su plan i izveli ga od rane zore", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga je došlo do zaoštravanja odnosa, ljudi i dalje stoje naspram vojnika Kfora, a po dosadašnjem iskustvu drugi dan posle nemira je uvek najteži.

Ivanović je ocenio da je Kfor rešen da do 9. decembra, kada je sastanak Evropskog saveta koji odlučuje i o kandidaturi Srbije za EU, vrši stalan pritisak.

U jučerašnjim sukobima Srba i Kfora, nastalim nakon što su vojnici uklonili barikadu u Jagnjenici, povređeno je više desetina Srba i 23 vojnika.

Kfor je koristio suzavac, biber-sprej, šok bombe i gumene metke, dok su Srbi na njih bacali kamenje i druge predmete.

Kfor tvrdi da su Srbi koristili i lako naoružanje što Srbi negiraju.
XS
SM
MD
LG