Dostupni linkovi

Velika Britanija: U srijedu štrajk svih javnih službi


Ako se obistine najave sindikata javnih službi, Velika Britanija će u srijedu doživjeti najveći štrajk u posljednjih 85 godina.

Dva miliona radnika bi prekosutra trebalo marširati ulicama Londona, što bi bila najveća zajednička akcija od Velikog štrajka 1926.

Veliki generalni štrajk engleskih radnika 1926. je bio odgovor na planirani pokušaj poslodavaca da smanje opšte životne standarde radnika smanjivanjem plaća.

Dave Prentis, vođa sindikata, izjavio je kako nema nikakve šanse da će se postići dogovor oko vladine kontroverzne reforme u penzionom sistemu i da je sigurno da će se štrajk održati.

Dva miliona ljudi naći će se na ulici u više od 1.000 protesta organizovanih širom Velike Britanije. Daljnje sindikalne aktivnosti najavljene su za dane nakon Nove godine ukoliko se ne dođe ni do kakvog dogovora.

"Ništa ne isključujemo u ovom trenutku", rekao je Prentis na pres-konferenciji i dodao da imaju podršku javnosti jer ne traže niti "postavljaju nemoguće zahtjeve", već se samo bore protiv potpuno nepravedne reforme.

U štrajku će učestvovati svi sektori javnih službi: ljekari, učitelji, carinski službenici, vozači autobusa, porezni inspektori... što zači da će biti zatvorene škole, a aerodromi bi mogli biti u kolapsu.

Putnici koji se u srijedu nađu na Heathorwu mogli bi ondje svoj let čekati i 12 sati. U srijedu neće raditi ni lokalne samouprave.

Najavljene reforme uključuju više uplaćivanje za penzije, kasniji odlazak u penziju te drugačiji sistem obračuna penzija od povoljnijeg na koji su do sada radnici imali prava, prenosi Dnevnik.hr.
XS
SM
MD
LG